Kissan iho ja turkki - Tassu Foods Oy

Kissan iho ja turkki

 

Meille kaikille kissanomistajille lemmikkimme hyvinvointi on tärkeä asia. Siksi onkin tärkeää oppia ymmärtämään kissoja ja tuntea niiden tarpeet, jotta voimme taata niille parhaan mahdollisen elämän. Tämän blogikirjoituksen aiheena on kissan iho ja turkki   ja se miten voit omistajana vaikuttaa niiden kuntoon positiivisella tavalla.

Ihon ja turkin kunto ovat tärkeimpiä mittareita mitä tulee kissan yleisen terveyden ja hyvinvoinnin arviointiin. Sairaudet, ruokavalio, turkinhoito ja vuodenaikojen vaihtuminen vaikuttavat kaikki osaltaan kissan ihoon ja turkkiin. Kissan omistajana voit auttaa häntä ylläpitämään kaunista turkkia ravitsevan ruokavalion avulla, johon kuuluu paljon proteiinia, rasvahappoja, vitamiineja ja tarvittavia kivennäisaineita.

Elinvoimaisen ja terveen kissan turkki on kiiltävä ja pehmeä – ei karhea tai hauras. Terveen ihon merkkejä ovat joustavuus ja kirkkaus – epäterveestä ihosta kertovat puolestaan sen rasvaisuus tai hilseily. Vaikka oikeanlainen ravitsemus on suuri turkin kuntoon ja rakenteeseen vaikuttava tekijä, on myös sen ulkoinen hoito tärkeää – kissan säännöllinen harjaaminen auttaa pitämään turkin kiiltävänä ja ehkäisee irtoavan karvan joutumista kissan vatsaan vähentäen siitä aiheutuvia "karvapalloyökkäyksiä".

Sisarukset Mikis (vas.) ja Doris (oik.) nauttivat toistensa pehmoisesta seurasta.

 

Kissoilla esiintyy monia erilaisia karvatyyppejä: 

  • Yleisimpiä ovat lyhytkarvaiset maatiaiskissat, joilla on niin sanottu “tavallinen turkki”. Siihen kuuluu suojakarva ja sen alla oleva aluskarva, joka tarjoaa lisäeristystä.
  • Pitkäkarvaisilla kissoilla on usein ohut ja silkkinen karva, joka takkuuntuu helposti.
  • Sileäkarvaisilla itämaisilla kissaroduilla puolestaan on yleensä melko harva aluskarva.
  • Kiharakarvaisilla Rex-kissoilla on turkki, josta irtoaa karvaa hyvin vähän.
  • Sfinx on kokonaan karvaton kissarotu.

Viileässä ilmastossa elävät ja ulkoilevat kissat käyvät vuodessa läpi kaksi kausittaista karvanirtoamisjaksoa – aina keväisin ja toisen kerran syksyllä. Näiden jaksojen aikana aluskarva usein putoaa tuppoina. Sisäkissoilta karvaa sen sijaan irtoaa vähän melko tasaiseen tahtiin ympäri vuoden.

 

Yleisimmät ongelmat kissan ihon ja turkin kanssa:

  • Karvanlähtö
  • Kiilloton turkki
  • Kuiva iho
  • Hilse
  • Kutina
  • Karvapallot ja niistä johtuva yökkäily

 

Suurimmat ihon ja turkin kuntoon vaikuttavat tekijät: 

Ravinto

Ruokavalioon tulee kiinnittää huomiota, sillä se on hyvin tärkeässä roolissa sekä kissan ihon ja turkin että myös yleisen terveyden kannalta. Kissa on luontainen lihansyöjä, joten sen hyvinvointi edellyttää riittävää määrän eri ravintoaineita, joista proteiini, rasvahapot ja kivennäisaineet lukeutuvat tärkeimpiin. Iho sisältää huomattavan määrän proteiinia ja karva koostuu pääasiassa alfakeratiiniproteiinista. Proteiinin puute voi aiheuttaa ihon kuivuutta, hilseilyä ja turkin värin haalistumista. Välttämättömät rasvahapot voivat hapettua ja denaturoitua liian kauan tai korkeissa lämpötiloissa säilytetyissä ja huonolaatuisissa elintarvikkeissa. Tästä syystä kissoille tarkoitettujen omega-3-rasvahappojen lisääminen ruokavalioon on hyvä ajatus. Muun muassa hilseily, kiilloton turkki, karvanlähtö ja kutiseva iho kielivät välttämättömien rasvahappojen puutteesta.

Kun räätälöi kissan ruokavaliota, kannattaa myös ottaa huomioon ikä (kissanpentu, aikuinen, seniori) ja terveydentila (krooniset sairaudet). Kaikissa tapauksissa kuitenkin laatu ja tasapaino ovat hyvän ravinnon avaimia.

Allergia

On myös hyvä tiedostaa, että allergia voi joskus olla kissan iho-oireiden taustalla. Allergiasta kertovia oireita voivat olla muun muassa kutina, kiilloton turkki ja karvan irtoileminen. Kissa rapsuttaa usein turkkiaan ja raapiminen saattaa aiheuttaa ihovaurioita. Tässä tapauksessa on hyvä pyytää eläinlääkäriä määrittämään tarvittavat toimenpiteet. Joskus ratkaisu voi olla hyvinkin yksinkertainen, jotkut tietyt ruoka-aineet tulee vain vaihtaa toisiin.

Terveys

Pitkään jatkunut stressi tai krooninen sairaus vaikuttavat kissan turkin kiiltoon ja rakenteeseen – monesti myös karvaa alkaa irtoamaan tavallista enemmän. Yleisimpiä sairauksia, jotka voivat vaikuttaa kissan turkkiin ovat hormoniepätasapaino, aineenvaihduntaongelmat ja ruoansulatushäiriöt. Myös ulkoiset tekijät, kuten kirput ja punkit, vaikuttavat turkin kuntoon. Yhtä lailla myös niveltulehdukset ja liikalihavuus voivat olla syynä iho-ongelmiin, jos kissa ei pysty hoitamaan turkkiaan itse kunnolla.

Jos pulmat kissan ihon ja turkin kanssa johtuvat taustalla olevasta terveysongelmasta, ihon yleinen terveys ja karvan laatu paranevat usein nopeasti, kun sairaus saadaan hallintaan hoidolla. Tähän liittyvät usein myös tarvittavat muutokset ruokavaliossa. Monissa tapauksissa, kuten suolistohäiriöiden, stressin, elämäntilanteen muutoksen tai antibioottikuurin yhteydessä voi apu löytyä kissoille suunnitelluista maitohappobakteerivalmisteista, koska ne edistävät vatsan hyvinvointia.

Harjaamien

Kaikki kissat hyötyvät säännöllisestä harjauksesta, joka poistaa tehokkaasti irtoavat karvat ja kuolleet ihosolut. Harjaus pitää turkin myös puhtaana liasta. Kissat, joilla on pitkä, silkkinen tai kihara turkki, tarvitsevat päivittäistä harjausta. Lyhytkarvaiselle kissalle tämä ei ole välttämätöntä, mutta on hyvä tarkastaa, ettei takkuja ole muodostunut. Erityisen helposti karva sotkeutuu korvien ympäriltä, kainaloista ja jalkojen takaosasta. Tarkistamalla säännöllisesti kissasi ihon ja turkin, sinulla on myös paremmat mahdollisuudet havaita epätavallisia kyhmyjä, kuoppia tai herkkiä alueita kissan kehossa.

Kissat puhistavat päivittäin omaa (tai toisen) turkkia nuolemalla.

Kissan tukeminen turkinhoidossa harjaamalla on tärkeää myös sen vuoksi, että kissan nieluun päätyy paljon karvoja hänen puhdistaessaan itseään. Kun karvoja on kertynyt tarpeeksi, niistä muodostuu vatsassa niin kutsuttuja karvapalloja. Päästäkseen niistä eroon kissa alkaa yökkäillä oksentaakseen karvapallon ulos. Tästä syystä säännöllinen harjaus auttaa vähentämään karvapallojen muodostumista ruoansulatuskanavassa.

 

Miksi ongelmia muodostuu tiettyinä vuodenaikoina?

Samalla tavalla kuin ihmiset, jotkut kissat saattavat kärsiä kuiviin talviolosuhteisiin liittyvästä ihoärsytyksestä. Ne johtuvat usein kosteuden vähyydestä sisä- ja ulkoilmassa. Kissoilla voi myös esiintyä allergisia iho-ongelmia puiden ja kasvien siitepölykauden aikaan keväällä tai syksyllä. Kesä-aikana puolestaan liikenteessä on paljon hyönteisiä, jotka purressaan voivat aiheuttaa ihottumaa tai hajanaista karvanlähtöä kissoille.

 

Keitä ovatkaan kuvissa seikkailevat kissat Mikis ja Doris?

Olipa kerran kaksi kissanpentua. Ne lähtivät syntymäkodistaan uuteen kotiin 14 viikon ikäisinä karvakerinä. Doris oli syntynyt muutamaa minuuttia aiemmin ja oli tomera isosisko. Pikkusisko Minni (Nyk. Mikis) oli pesueen pahnanpohjimmainen, Doris oli Minnin apuna isosiskon ominaisuudessa aamusta iltaan. Doris maukui pontevasti halutessaan huomiota isäntäväeltään, Minnin maukaisut kuulostivat lähinnä apinan kiljaisuilta. Kun Minni ei päässyt kiipeämään raapimispuuhun, Doriskin kiepsahti alas puusta. Doris tyhjensi ruokakipot ja Minni katseli pyörein silmin palvovasti isosiskoaan. Kisulit syntyivät toukokuussa 2021, elokuussa ne muuttivat uuteen kotiin ja aikaa kului syyskuuhun asti kunnes huomattiin, että pikku Minnistä olikin tullut komea kolli – Mikis. Nykyään Doris ja Mikis ovat mitä mainioin parivaljakko ja he ovat rohkeita, noin puolentoistavuoden ikäisiä karvapalloja!

 

 

Kirjoittaja: Emilia